SolnedgangSommeren har langsomt sluppet sit tag, de lyse aftener svinder ind, året går på hæld og høsten sætter ind. Vi mærker mørket og vinterens indadvendte væremåde kalde os til sig.

 

Sig nærmer tiden, da jeg må væk, jeg hører vinterens stemme. Thi også jeg er kun her på træk og haver andetsteds hjemme.

Det er årets naturlige cyklus, der bliver tydelig, når en årstid ebber ud og en ny er ved at få fat. Det minder os om dagens cyklus: vi vågner op, bevæger os med lyset gennem dagen mod aftenen, hvor roen og mørket langsomt sænker sig, ind i natten, hvor verden hviler og livet er tyst.

Året og aftenen der går på hæld, minder os også om livets cyklus. For livet går også på hæld. Nogle har hele livet foran sig, andre er ved at slippe det og sige farvel. For nogen er det barskt, for andre er det på tide at slippe livet. Og alle ved vi, at vores tid på jorden er midlertidig, at der er en tid for lyset og en tid for mørket. Det er naturens cyklus, der drejer rundt og rundt og rundt og følger sit eget fastlagte tempo. Vi kan godt kæmpe imod og blive triste, når solen går ned over horisonten, eller når sommeren slipper sit tag. Og det er nemmere at omfavne efterårets forsigtige komme, når himlen er blå og solen stadig varmer og lader os være udenfor lidt endnu.

Men året går sin gang, dagen glider langsomt fra lys til skygge, som også livet følger sin egen naturlige gang. Og selvom livets gang er mere uforudsigelig, og vi ikke ved, hvornår vinteren sætter ind, så ved vi at den kommer. Vi skal allesammen sige farvel. Uanset om det gør ondt. Uanset om hjertet råber “NEJ!” Vi skal slippe livet, når døden kommer. Vi skal slippe dem, der tager afsted, når døden kommer. Vinteren kommer til os alle, og selvom den kan være sværere at omfavne end sommerens livgivende sol, så er den en lige så naturlig del af livet som foråret med sin spirende kraft og efteråret med sin friske klarhed.

Jeg nyder solens stråler og har lyst til at de skal skinne længe endnu. At dagen og lyset varer evigt. Men jeg har brug for nattens hvile, jeg elsker aftenens ro og vinterens omsluttende kappe. Jeg elsker kuldens råhed og styrke. Det er let at elske livet, men vi har alle mørket i os. Vi er en del af mørket, mørket er en del af os. Og af mørket fødes livet påny.